27.8.2023 Vinkkinurkka

Keskustelua kestävästä elämästä – videosarjan pilotit käynnistyvät syksyllä

Kohti kestävää ja hyvää elämää -hankkeen videosarja julkaistaan syksyn aikana. Myös videoiden pilotointi keskustelun avaajina pyörähtää käyntiin – ilmoittaudu mukaan järjestösi kanssa!
Kolme henkilöä keskustelee ulkona toistensa kanssa. Kolme henkilöä keskustelee ulkona toistensa kanssa. Kestävän elämän videot ovat lyhyitä tietopaketteja, jotka on helppo ottaa käyttöön erilaisissa aikuisoppijoiden kohtaamisissa. 

Syksyn aikana opettajille ja ryhmän ohjaajille julkaistava Kestävän elämän videosarja ja siihen liittyvä keskustelun toteutusmalli tarjoavat apua keskustelujen järjestämiseen valituista aiheista. Videosarjaan on koottu lyhyitä tietopaketteja, jotka on helppo ottaa käyttöön erilaisissa aikuisoppijoiden kohtaamisissa. 

Videot kannustavat keskusteluihin kestävästä tulevaisuudesta ja merkityksellisestä elämästä.  

Opettajille ja ryhmän ohjaajille suunnattu materiaali sisältää yhdeksän videota erilaisista kestävän elämän teemoista. Osa videoista on toteutettu kansalaiskeskusteluina ja osa asiantuntijadialogeina.

Materiaali sisältää myös toteutusmallin, joka opastaa videoista käytävään keskusteluun ja vertaisoppimiseen. Videot kannustavat keskusteluihin kestävästä tulevaisuudesta ja merkityksellisestä elämästä.  

– Aiheet ovat tosi kiinnostavia ja ne koskettavat jokaista meistä. Niiden avulla voi pohtia vaikka hyvän elämän eväitä, tulevaisuuden näkymiä tai omaa suhdetta ympäröivään todellisuuteen, toteaa Siviksen asiantuntija Milla Holmberg.  

Hyödynnä keskustelun aloituksena tai lisämateriaalina

Videoita voi käyttää keskustelunavaajina mm. ryhmätoiminnassa, työyhteisöissä tai vaikka yhdistysten kokoontumisissa. Videot ja niiden tueksi kehitetty ohjeistus tarjoavat helpon tavan integroida kestävän elämän teemoja erilaisiin kohtaamisiin vertaisoppimisen hengessä.  

Videoita voi hyödyntää yksittäin tai sarjana.

Videoita voi hyödyntää yksittäin tai sarjana, osallistujien toiveiden ja tilanteen mukaan. Videoiden katsomisen jälkeinen oppimistuokio voidaan järjestää keskusteluna, metsäkävelyllä tai vaikka erilaisia luovia menetelmiä hyödyntäen, Holmberg listaa.   

Pilotointi käynnistyy syksyllä järjestöissä ja kansalaisopistoissa

Videosarja ja siihen liittyvä aineisto tulee maksutta kaikkien Siviksen jäsenjärjestöjen sekä vapaan sivistystyön oppilaitosten käyttöön. Materiaalia voivat hyödyntää myös muut koulut ja oppilaitokset. 

Siviksen verkkosivuille tulee loppuvuodesta sekä videot että käytännön vinkit toteutukseen, Holmberg vinkkaa.  

Syksyn aikana materiaalia pilotoidaan järjestöissä ja kansalaisopistoissa.  

– Jos videosarjan kokeilu omassa organisaatiossa kiinnostaa, niin ota rohkeasti yhteyttä! kehottaa Holmberg. 

Ilmoittaudu mukaan videopilottiin: milla.holmberg@opintokeskussivis.fi

 

Materiaali on kehitetty osana Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittamaa Kohti kestävää ja hyvää elämää -hanketta. Hankkeessa (2022-2023) olivat mukana OKKA-säätiö, Kansalaisopistojen liitto sekä Opintokeskus Sivis.  

Kestävän kehityksen viikko 25.9.–1.10.2023

  • Viritä keskustelua ja ota osaa teemaviikkoon

    Kestävän kehityksen viikko järjestetään jälleen syys-lokakuun vaihteessa 25.9.–1.10.2023. Lähde järjestösi kanssa mukaan toteuttamaan tämän vuoden kestävän kehityksen viikkoa tai osallistu muuten viikon monipuoliseen ohjelmaan! Opintokeskus Sivis osallistuu teemaviikkoon mm. somekampanjalla.

    Tutustu teemaviikkoon