9.12.2021 Pinnalla NYT

Eurooppalainen yhteistyö nosti osaamismerkit esiin

Vaikka korona kampitti, saatiin Badges4Good-hankkeessa tehtyä kaikille avoin verkkokoulutus ja koottua hyväksi havaittuja vinkkejä osaamismerkkien käyttöön.

Viisi ihmistä istuu sohvalla ja nauraa. Viisi ihmistä istuu sohvalla ja nauraa. Siviksen asiantuntija Annika Tahvanainen-Jaatinen (keskellä) vastasi Suomen osuudesta eurooppalaisessa Badges4Good-yhteishankkeessa.

Verkostoituminen ja hyvien käytänteiden jakaminen ovat eurooppalaisen Badges4Good-hankkeen olennaisimpia hyötyjä. Opintokeskus Sivis oli mukana parivuotisessa osaamismerkkeihin ja niiden käyttöön perehtyneessä hankkeessa.

– Verkostoituminen kansainvälisellä tasolla oli hedelmällistä. Osallistujat pääsivät jakamaan kokemuksia ja saimme kerättyä hyviä esimerkkejä erilaisten osaamismerkkien käytöstä, Siviksen asiantuntija Annika Tahvanainen-Jaatinen kertoo.

– Me sivisläiset ja mukana olleet Siviksen jäsenjärjestöt saimme myös huomata, että Suomessa on jo tehty paljon hyvää työtä ja täällä ollaan osaamismerkkien kanssa aika pitkällä. Voi sanoa, että Suomi on oikeastaan osaamismerkkien kehityksen kärjessä.

Avoin verkkokoulutus ja 12 vinkkiä

Hankkeen ensimmäinen yhteiskoulutus järjestettiin Liettuassa. Siihen Siviksen kanssa osallistuivat jäsenjärjestöt SPEK ja SPR. Sitten korona muutti suunnitelmia niin, että muiden paikan päällä järjestettyjen koulutusten sijaan tuotettiin kaikille avoin verkkokoulutus.

Englanninkielinen verkkokoulutus Recognition with Open Badges on osoittautunut toimivaksi.

– Se on laadukas itseopiskeluun perustuva koulutus. Se tarjoaa tarpeellista tietoa niillekin, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta osaamismerkeistä, Tahvanainen-Jaatinen toteaa.

Lisäksi koottiin 12 osaamismerkkikäytännön vinkkipankki. Sinne on kerätty hyväksi havaittuja osaamismerkkiperheitä eri puolilta Eurooppaa.

Osaamismerkkien tunnettuus vaatii vielä työtä

Osaamismerkit herättävät koko ajan enemmän kiinnostusta, mutta niiden tunnettuuden ja käytön lisäämisessä on vielä tehtävää. Jotkut Siviksen eurooppalaiset hankekumppanit ovat kiertäneet eri organisaatioissa, oppilaitoksissa ja työpaikoilla kertomassa osaamismerkeistä.

– Se on raakaa työtä! Ajatuksena on, että osaamismerkkien myöntäjät edistäisivät merkkien tunnettuutta niissä organisaatioissa, joissa merkin saaja todennäköisesti haluaa käyttää osaamismerkkiä todisteena osaamisestaan. Silloin osaamismerkin käyttämisen kynnys madaltuu.

–  Järjestöjen kannattaa myös osaamismerkkejä myöntäessään kertoa merkin saajalle, miten osaamismerkkiä voi käyttää, muistuttaa Tahvanainen-Jaatinen.

Kuvituskuva: logot.

Badges4Good – hyvät osaamismerkkikäytännöt

  • Eurooppalainen yhteishanke toteutettiin vuosina 2019–2021.
  • Hankkeessa kartoitettiin ja vaihdettiin osaamismerkkien käyttöön, tunnettavuuteen ja hyväksyttävyyteen liittyviä hyviä käytäntöjä.
  • Suomalaisten lisäksi hankkeessa oli osallistujia Belgiasta, Espanjasta, Italiasta, Liettuasta ja Norjasta.
  • Rahoittajana oli Erasmus+-nuorisorahoitusohjelma.
Badges4Good -hanke

Lisätietoja